CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 1, 2011

Nasi Ayam Penyet


Weekend lepas aku secara tiba-tiba telah mengidam Ayam Penyet kalah orang mengandung 16 bulan. Lalu aku telah pergi ke Wong Solo di Bandar Baru Bangi untuk melempiaskan
nafsu makan terhadap Nasi Ayam Penyet tersebut.. yummieee!!! 
Merah mata menahan pedas yop!


Nasi Ayam Penyet yang terbaikkkk dari ladang..mmuahhh!!!

Nasi Ayam Penyet ni sejenis makanan Orang Indonesia atau Orang Jawa yang popular selain dari bakso..Hidangannya termasuk Nasi Putih yang dimakan bersama Ayam Penyet bukan ayam lenyek motokar, sambal kicap, sambal-merah-yang-aku-tak-tahu-nama-tu, Terung Balado, Tauhu dan Tempe goreng..cuba sekali pasti nak lagi....*melelehhh air liur bila terkenang wa cakap lu. 

manakan tidak...ada orang tu kan..1st time try ayam penyet 3 hari 3 malam duk sebut-sebut sampai kalau boleh nak buat kenduri kawen hidang nasi ayam penyet...wakakakakaka

Selang beberapi hari iaitu hari semalam aku telah secara tiba-tiba terasa nak masak itu Terung Balado yang aku cintai..lalu dengan bantuan Encik Google, aku cari resepi…





TADAAAA!!!!!

Aku siap masak terung ni pada jam 6.30pm. Di makan bersama nasi putih dan ayam yang digoreng dengan tepung gorengan Adabi sambil menyaksikan cerita Upin & Ipin di TV9 dekat di hati...terbaeekkkkk!!!
aiyark!! yang mana ayam yang mana terung daaa...haha
Penangan Wong Solo punya pasal, lepas ayam siap digoreng, aku telah melenyek ayam tersebut dengan motokar! ..bukan! bukan!....TIPU SAJA..aku telah mengketuk ayam goreng tersebut dengan menggunakan parang besar..hahahaha bajet boleh dapat feeling makan Nasi Ayam Penyet kat Wong Solo la konon…wateva..wateva….


Kepada yang dah pernah try, sila angkat kening sambil senyum-senyum...kepada yang belum lagi, silalah cuba yer... dijamin memuaskan hati dan nafsu makan..walllah!


Sekian.





10 cakap-cakap:

nZaOdonut

aniz>> wawawaaa....amat sedap ayat penyet!!...d sek7 s.alam pon best jugak tau...tp smbal dorg pedass sgt r....huhuhuhu!

aniz

nZaodonut - yang pedas tu la yg best..hehe

ShafiqHashim

Lapor La Plak..Sabor Je La..

fybest

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........T__T nak blik m'sia

Mata Pena Fadz

dulu slalu lepak ngan my mum...
mesti p makan nasi ayam penyet..
al maklumlah...
my lOvely mum indOnesian asli lowh..
haha....tuh tekak ni pOwn selera 2 negara,,,
:)

M a W a D D a H

adah pun suka gak makan ayam penyet...sedap..tapi kalau aniz belanja, lagi sedap kot...wahaha...rse2nya bru mkn 2minggu lepas, minum ngan air kopi...

aniz

Shafiq - hahahambek kau


fybest - haaa mai la balik


Fadz - sedap kan kan kan =D


MaWaDDaH - xder hal nak blanja..banyak mana je la adah makan...xkan sampai 4 pinggan pun..hehe

Senorita

peh, meleleh air liur wa beb tgk nasi ayam penyet..

ini sadis..

urghh ;(

Lang Abdullah

try ayam penyet padang jawa..shah alam...die punya sambal sedap...sebab diproses secara asli..cili tu digiling2..hehehe..
tpi yg paling best sgt2...kicap die,pergh lau sebotol tu rasa x cukup...hehe

Aniz

Lang Abdullah - uish! mcm power...sampai sebotol tak cukup..kene try nih...